Delfin Tanulás

Zseniális tanulási ötletek kicsiknek, nagyoknak!

TANULÁS Blog

A sikeres tanulásért, és a boldog, kiegyensúlyozott szülő-gyerek kapcsolatért

Gyerekek+Szülők együtt egyért!

A több mint 20 év alatt, mióta tanulásmódszertant tanítok gyerekeknek, rengetegen váltak sikeres tanulóvá.

Sokan voltak olyanok, akik csupa egyes kettesből „csináltak” négyes ötös bizonyítványt.

Ez a megdönthetetlen bizonyítéka annak, hogy ezek a módszerek működnek!

Mégis, miért nem sikerül mindenkinek?

Miért van az, hogy vannak, akik hitetlenül rázzák a fejüket, és meg se próbálják? 

A gyerekek sikereinek, kudarcainak az oka NEM ELSŐSORBAN A GYEREK!
 
A gyerek azt teszi, amit lát, amit megengednek neki, és amiről meg van győződve.
 
 

 

Egyetlen szülőről sem tudom feltételezni, hogy tudatosan „rosszra” tanítaná a gyerekét. Mégis, hányszor tapasztaljuk, hogy imádott gyermekünk ugyanabba a hibába esik, amitől mi is oly sokat szenvedünk!

Miért? Sokáig volt elfogadott, hogy öröklött, veleszületett adottságok, képességek okozzák mindezt „Nem esik messze az alma a fájától”, vagy „Ezt tőlem sohasem látta!”

Mára azonban kiderült, hogy az öröklött tulajdonságaink mindössze 10-20 %- ban befolyásolják azt, milyenek vagyunk. 80-90%-ban erről a környezetünk, az életünk során átélt élmények „tehetnek”

 

Hogy is van ez?

Míg kicsik vagyunk, senki nem nógat bennünket, hogy járni, beszélni tanuljunk. És fáradhatatlanul gyakorlunk, próbálkozunk. És mindenki sikeresen megtanulja mindezt.

Tudod, hogy a legnehezebb dolgokat  3-6 éves korig tanuljuk meg? MINDEN, AMIT EZUTÁN TANULUNK, SOKKAL EGYSZERŰBB!!! Hisz a kisgyereknek semmi támpontja nincs, mégis sikerrel sajátít el dolgokat. Miért? Mert hagyják, sőt, elvárják tőle, hogy a maga módján tanuljon! És ő kialakít magának egy sikeres tanulási stílust, stratégiát.

És ha mázlista, akkor ez a suliban is beválik. Akkor jól megy a tanulás, megmarad az érdeklődés, és minden OK!

De mi van, ha nem válik be? Akkor már több esélyes a dolog. A legjobb esetben rájön, mi a legjobb tanulási stílus a suliban, és minden rendben. Vagy csak részben jön rá, és nagy erőfeszítésekkel, de állja a sarat! Vagy… nem jön rá, és  valahogy átevickél az iskolás éveken! Akár az egyetemen is!

 Minden szülő igyekszik segíteni gyermekének, de vajon tudják hogyan? Te tudod?

Bevallom, mielőtt ismertem volna ezeket a dolgokat, én is csak a sötétben tapogatóztam. Volt ami bevált, abból, amit megtaláltam, és volt amivel csúnyán mell lőttem. Sok álmatlan éjszaka, önvádaskodás, félelem: Jól csinálom? Használok, vagy ártok-e a gyereknek?

Sajnos rengeteg a tévhit, a félreértés. A szülő legtöbbször azt teszi, amit látott az ő szüleitől, de az ő szülei azt tették, amit a szüleik… és így tovább! Befolyásol bennünket keményen az iskola véleménye is. És valljuk be, nem mindig jó irányba!

Pedig mára nem csak a világ változott meg, hanem a nevelés alapelvei is egészen mások!

Mások ezek a gyerekek! A bevált tekintélyelvű „azt csinálod, amit mondok” nevelés sokszor csődöt mond! Okosabbak, felvilágosultabbak, és igen, nehezebb velük! Mint ahogy nehezebb a világban való eligazodás, helytállás is manapság!

Neves agykutatók az agy forradalmáról beszélnek! Agyunk szinte végtelen lehetőségeiről, melyet alig páran tudnak kihasználni. Már rengeteget tudunk az emberi elméről, és az eredményes tanulás módszereiről.

Kiderült, hogy a sok száz évig jól bevált tanulási módszerek jó része mára inkább kínlódást, kudarcot, sőt, pszichés zavarokat is okoznak!

Gondolj csak bele! Kb. 100 évvel ezelőttig az iskolában tanult tananyag szinte semmit sem változott az előző pár száz évhez képest!

Manapság a szülők csak kapkodják a fejüket „ötödikes a fiam, és azt tanulja, amit mi 7-8-ban tanultunk!” „Nem tudok neki segíteni, mert egész mást tanulnak, mint amit mi tanultunk annak idején!”

 A tanulásmódszertan pont abban segít, hogy mindenki képes legyen megtalálni azt, amivel a leghasznosabban, a legtöbb eredménnyel  tud tanulni. Segít megismerni önmagunkat, felfedezni erősségeinket, és legyőzni gyengeségeinket.

Sokan kérdezték már tőlem:”Ezeket a módszereket miért nem tanuljuk az iskolában?”

Sajnos, nagyon kevés pedagógus ismeri a tanulásmódszertant. Miért…?!  De, még aki ismeri is, azok közül is nagyon kevesen alkalmazzák. A pedagógusokban és a szülőkben általában naiv hitek élnek a motivációval kapcsolatban. Gyakran azonosítják a szorgalommal. Mivel a szorgalom vagy a lustaság a gyerek tulajdonsága, azt az ő dolga lesz megváltoztatni. Pont.

Ez a hit azt erősíti meg, hogy az iskolának és a szülőnek mindössze a feltételeket kell biztosítania a fejlesztéshez, akkor a saját haladásáért a gyerek tehető felelőssé. „Nincs más dolga, mint hogy tanuljon!” És ezt mi, tanulók szépen el is fogadjuk.

És ennek a levét isszuk oly sokan. Jön az önvád, „lusta vagyok” a „hát én csak ennyire vagyok képes” stb.

És hirtelen tele lettek az iskolák SNI-s (Sajátos Nevelési Igényű) gyerekekkel, diszlexiásokkal (olvasási nehézséggel küzdő), diszgráfiásokkal( írászavar) ,  diszkalkuliásokkal (számolási zavar) és ki tudja még, milyen címkéket ragasztanak a gyerekekre.

És bár rengeteget foglalkoznak az oktatásban a fejlesztéssel, felzárkóztatással, hiánypótlással, mégis nő a „problémás” gyerekek száma! Nekem úgy tűnik, minél többet fogalakoznak a "problémás gyerekekkel", azok annál többen lesznek !

PEDIG! Saját gyakorlatomból, sok száz gyerekkel való foglakozás után tapasztalatból mondom: van kiút!

Az iskolai felfogást nehéz, szinte lehetetlen befolyásolni. Az egy hosszú és lassú folyamat. Biztos vagyok benne, hogy előbb vagy utóbb bekövetkezik majd ott is a gyerekek számára előnyös változás… majd!

 És addig? Addig mi lesz a mai gyerekekkel? A Te gyerekeddel? Az én unokáimmal?

Ők nem várhatnak erre a csodára! Nekik most kell megkapni azt a segítséget, amivel boldogulni tudnak és töretlen önbizalommal felnőni!

Ezért nagyon fontos, hogy mi, a szülők ismerjük azokat a módszereket, melyekkel gyerekünk boldogulni tud.

Gyermekeink számára sorsdöntő tudunk-e segíteni neki, hiszünk-e benne, hogy Ő egy csodálatos, kivételes kis ember. Felismerjük-e mit és hogyan várhatunk el tőlük, képesek vagyunk-e segíteni neki  túljutni  a kudarcokon, együtt örülni vele a sikereknek.

A másik ugyanilyen fontos, hogy úgy tudjunk együttműködni mi szülők és gyerekek, hogy valóban együttműködés legyen, és ne a feszültség forrása! Képesek legyünk megérteni őket, és megértetni velük magunkat.

Gondolj csak bele!

Ez nem is olyan könnyű! Hiszen a jó ideje   tartó aggodalom, feszültség, sőt harag már valószínűleg puskaporossá tette köztetek a levegőt. Ilyenkor a legkisebb szikra is elég a robbanáshoz, vitához! De akkor a gyereknél újra jön a „csakazértsemcsinálommeg” viselkedés, vagy az elhallgatás. 

A beszélgetések legtöbbször vitába, szemrehányásba, kioktatásba, veszekedésbe torkollanak.

A gyerek makacs, ellenáll, Te a szülő dühös vagy. Jön a büntetés, az eltiltás, esetleg elcsattan 1-1 pofon…    És…a helyzet változatlan , vagy még rosszabb lesz! Bármit mondasz, az falra hányt borsó!

A Delfin Tanulás három lépcsőben segít abban, hogy a gyerekek önállóan képesek legyenek tanulni, és megszűnjön a családi feszültség a tanulás miatt:

1.AZSENINEK SZÜLETTÉL!”  TANFOLYAM GYEREKEKNEK.

Itt olyan tanulási tervet, és rendszert, stratégiát és taktikát kapnak a gyerekek, mely segítségével képesek gyorsabban, eredményesebben tanulni, be tudják pótolni a lemaradást,  felzárkóznak, nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá válnak. Ezeket a módszereket fontos, hogy Te, a gyereked legfőbb támasza, a szülő is megismerd!

Ez a tanfolyam élő online tanfolyam, amely ugyanolyan közvetlen személyes kapcsolat, mint a hagyományos forma.

2. Skype-istáp

A gyerekek a tanfolyam után sem maradnak magukra! A tanfolyam után 1 hónapig bónuszként, ingyen segítek nekik abban, hogy hozzászokjanak a módszerek használatához, kialakítsák a  számukra legelőnyösebb napirendet, segítek megszervezni a napi tanulás menetét, módját, hogyan pótolják be az elmaradtakat, hogyan kezdjenek hozzá egy  dolgozatra felkészüléshez.

Vagyis a tanfolyamon  tanultakat átültetjük a gyakorlatba, kialakítjuk azt a napi rutint, amivel önállóan is tud majd boldogulni

A Skype-istáp tulajdonképpen egy online tanulószoba, ahol a gyerekek ugyanúgy közvetlenül segítséget kapnak a tanuláshoz, mint egy hagyományos tanulószobában.

3. HOGY NE LEGYEN FALRA HÁNYT BORSÓ!
szülő-gyerek kapcsolati villámelhárító online tanfolyam szülőknek

Csupán a „Zseninek születtünk!” tanfolyam elvégzése, és a „Skype-istáp”   a legtöbb gyereknél nem hozza meg azonnal és véglegesen változást.

Ha azt szeretnéd, hogy gyermeked fejlődése töretlen, és sikere hosszútávú legyen, akkor ebben Neked, a Szülőnek is részt kell vállalnod!

Te vagy az, aki a legnagyobb hatással vagy gyermekedre. Még ha sokszor kételkedsz is ebben a kamaszos lázadások kereszttüzében, Te vagy számára a legfontosabb. Gyakran azonban pont azok bántják a legtöbbet egymást, akik a legjobban szeretik egymást!

 Félreértések, sértődés, veszekedés, düh és még ki tudja hány negatív érzés, hazugság, elhallgatás, kioktatás, kritizálás, és még számtalan idegtépő esemény árnyékolhatja be kapcsolatotokat.

Ennek nem muszáj így lenni! Lehet boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatod gyermekeddel! A lélektannal foglalkozó szakemberek már több évtizede foglalkoznak ezzel a témával. Nagyon sok szuper ötlet, módszer, eljárás van ma már, amivel ha ismered, Te is változtathatsz ezen a fájdalmas helyzeten!  

A tanfolyam abban segít Neked, a szülőnek, hogy eredményesen segíteni tudj gyermekednek megoldani tanulási és egyéb problémáit, segíteni, hogy sikerüljön átállnia az új tanulási, magatartási „rendszerre”.  

Ötleteket kapsz, hogyan segíts gyermekednek, hogy sikeres, jókedvű legyen, eredményesen tanuljon, - és magadnak, hogy míg Ő eljut odáig, Te „ép ésszel” kibírd!

A tanfolyam videó tanfolyam élő skype konzultációval, és utána is segítséget kérhetsz skypeon, bónuszként 1 hónapig ingyen:

  • ha úgy érzed, bizonytalan vagy, jól csinálod-e gyermekeddel

  • ha megerősítésre, ötletre van szükséged

  • ha egy váratlan szituáció kiborít, vagy úgy érzed, holtpontra jutottattok

A tanfolyamokat elvégezhetitek együtt, vagy külön-külön is!

 Ne hagyd ki ezt a lehetőséget!!

 Gyere! Nézd meg itt a részleteket, és találkozunk a tanfolyamon!

Kattints >>>>>

Üdvözlettel:

 

 

2012.03.04. 10:53, Nagy Margó Vissza a bloghoz
Még nincs hozzászólás.
 
D E L F I N   T A N U L Á S   Alapítva:1990
 
                
skype: nagymargo1
+36/679 57 35
6900 Makó, Jókai utca 19.
 

 
Itt találkozhattál velünk: