Delfin Tanulás

Lehet bárki sikeres a tanulásban korhatár nélkül!

Diákoknak>> Felnőtt tanulóknak>> Szülőknek>>
TANULÁS Blog

Hogyan csinálj magadnak kedvet a tanuláshoz?

Chania

Az ember csakis akkor hajlandó tanulni, ha oka van rá, célja van vele, ha valami serkenti erre. Ezt az ösztönző, serkentő erőt nevezzük motivációnak.
 

Íme néhány lehetséges ok:
  • A megfelelő cél hiánya. Gyakran előfordul, hogy cselekedeteinkkel azért nem va­gyunk megelégedve, mert rosszul fogalmazzuk meg a célt. Gondoljuk csak meg, mit jelent ez a mondat: megtanulok angolul. Azt, hogy megtanulok 1000 angol szót, és megértem az írott szöveget? Vagy megtanulok 3000 szót, és el tudok beszélgetni egy angollal vagy egy amerikaival? Nem mindegy, ugye? Nem véletlen, ugyanis a legjobb motiváció éppen a precízen megfogalmazott cél. Tartsd ezt szem előtt, amikor új célokat tűzöl ki magad elé, használd őket motivációként!
  • A tanulást megnehezítő rossz szokások. Ezek közé tartozik a magolás, vagyis a megértés nélküli mechanikus tanulás, a rossz olvasás, vagyis a verbalizálással egybe­kötött lassú (magunkban mondogatott) olvasás, az összpontosítás hiánya, a nem meg­felelő jegyzetelés.
  • A megfelelő támogatás hiánya. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az ember társadal­mi lény, akinek szüksége van a hozzá közel állók támogatására. A saját bőrén tapsztalja, milyen erős lehet egy társadalmi csoport hatása az egyénre, és milyen szerepet játszik ez az illető önértékelésében, a motiváció kialakulásában.

Demoszténesz nagyszerű szónok volt, pedig szörnyen dadogott szegény. Beethovent, a világ egyik legnagyobb zeneszerzőjét fiatal korában kirúgták a zenei konzervatórium­ból, mert úgy gondolták, hogy tehetségtelen... Ők ketten mégis sikeres emberek voltak. Mit gondolsz, miért?

Gondold csak meg, milyen óriási szerepe volt esetükben az egyéni motivációnak, mennyire vágytak céljaik elérésére!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017.10.05. 13:16, Nagy Margó Vissza a bloghoz
 

D E L F I N   T A N U L Á S   Alapítva:1990
 
   
skype: nagymargo1
+36/30 638 2773 
6900 Makó, Jókai utca 19.
 
LindaDesign & Nagy Margó
 
Blog cimkék
Itt találkozhattál velünk: