Delfin Tanulás

Zseniális tanulási ötletek kicsiknek, nagyoknak!

 

TANULÁS Blog

Hogyan csinálj jó tanulási tervet, időbeosztást?

Hogyan csinálj jó tanulási tervet, időbeosztást?

Sokan ülnek le úgy tanulni, hogy egyszerűen kinyitják a könyvet, és elkezdik olvasni.

Pedig, ha jól felkészülsz a tanulásra, nemcsak időt spórolsz, könnyebben sajátítod el a tanulni valót, miközben nem fáradsz el annyira!

Hasznos tanácsok érettségizőknek,  vizsgázóknak, a tanévvégi hajrában, vagy bármikor, ha tanulsz.

Sőt! Ezek a tanácsok akkor is segítenek, ha teljesen a körmödre égett a tanulás, és el se tudod képzelni, hogyan fogsz ekkora anyagrészt, ilyen rövid idő alatt megtanulni.

Hogyan csináld?
 1. Állíts föl fontossági sorrendet!
  Vedd sorba, hogy milyen akadályok/vizsgák/javítandó tantárgyak állnak előtted, melyik a legkönnyebben és melyik a legnehezebben teljesíthető tárgy!
   
 2. Készíts tanulási tervet!
 1. Tűzz ki célokat: TANTÁRGYANKÉNT!
  NE az legyen a cél, hogy hányast akarsz, meg az se, hogy milyen jegyet NEM akarsz.
  A cél a tanulnivalóról szóljon, így pl:
  Történelem: Tudnom kell melyik korszakban történt, arra mi volt a jellemző, az évszámokat, helyszíneket, történelmi személyek nevét, az események okát, következményét, hatását.
  Matematika: Értenem kell a definíciókat, ismerni a szakszavakat, fogalmakat, és meg kell tudnom oldani a feladatokat.
   
 2. Minden tantárgyra tervezz elegendő időt!
  Figyelj arra, hogy a nehezebb vizsga/tantárgy tanulására minden nap szánj időt, még ha néhány percet is!  A tanulás hatékonyabb, ha többször kevesebbet foglalkozol a tananyaggal, mint egyszer hosszú ideig! Így könnyebben kitart a lelkesedés és az energia is!
   
 3. Szedj össze mindent, amit, és amiből tanulnod kell minden tantárgyhoz, pótold még a tanulás megkezdése előtt a hiányzó részeket
   

III.Csinálj állandó napirendet!

 1. Úgy oszd be a napod, hogy lehetőség szerint ugyanabban az időpontban kelj, feküdj, tanulj, étkezz, pihenj.
  Mivel végiggondoltad, és megtervezted a teendőket, nem kell a következő lépésedért aggódnod. Így képes vagy minden energiádat és figyelmedet az éppen aktuális lépésre, feladatra összpontosítani.
   
 2. Tervezd be a szüneteket is!
  Agyunk folyamatosan, 24 órában működik, ezért időről-időre pihenésre, szünetre, kikapcsolódásra van szüksége. A pihenést nem pótolja sem a kávé, sem az energia italok.
  Fontos, hogy agyműködésünk a ritmusához igazítsuk a szüneteket. Ezért 40-45 percenként legyen 10-15 perc szünet, kb 2 óránként hosszabb, 20-30 perces pihenés, és 4 óránként 1,5-2 órás megállás.
  A rövid szünetekben állj fel, mozogj, igyál, egyél, kávézz, csinálj valami egészen mást, mint a tanulás, így segíted a rögzítés folyamatát.
  A  hosszabb szünetben –ha teheted- aludj egy fél órát. Az alvás segít az anyag feldolgozásában agyadnak, mivel alvás közben az agyunk azt dolgozza fel, amivel utoljára foglalkoztunk elalvás előtt.

  FONTOS, hogy naponta legalább 6 óra alvást tervezz magadnak!
   
 3. Tervezz be magadnak jutalmakat!
   Oszd be, hogy a felkészülés során egy nap alatt, mekkora anyagrészt szeretnél feldolgozni, és a sikeres teljesítéshez találj ki valami örömteli meglepetést magadnak, pl:"Ha délutánig sikerül megtanulni a tervezett mennyiségű tananyagot, elmegyek a barátaimmal kávézni..."
   
 4. Tervezd meg az ismétléseket is!
  Egy-egy nagyobb tartalmi egység után – vagy max. két óránként- ismételd át, amit az előző szünet óta tanultál! A hosszú szünet -1,5-2 órás- előtt – ismételd át, amit az előző 4 órában tanultál. Mikor befejezeted az aznapi tanulást, akkor ismételd át az egész nap tanultakat!
  Hogyan? Pl: tartalomjegyzék alapján, tételsor alapján, kérdések alapján PRÓBÁLD MEG FELIDÉZNI a tanultakat. Csakis akkor nézz a könyvbe, vagy a jegyzeteidbe,
  ha megakadsz, illetve ellenőrzéskor!

Kapcsolódó cikkek:

2016.05.02. 14:40, Nagy Margó Vissza a bloghoz
Még nincs hozzászólás.
 
D E L F I N   T A N U L Á S   Alapítva:1990
 
                
skype: nagymargo1
+36/679 57 35
6900 Makó, Jókai utca 19.
 

 
Itt találkozhattál velünk: