ONLINE tanulás-módszertan * általános iskolásoknak*  középiskolásoknak * egyetemistáknak * munka mellett tanulóknak

 

 

Hatékony időgazdálkodás, halogatás elkerülésének stratégiái

Motiváció, elhatározás, akaraterő,
tanulási kedv erősítésének módszerei.
Önszabályozó tanulás
 
 
Ebben a két leckében a tanulás eredményességét 25%-ban befolyásoló érdekeltségről van szó!
 
Motiváció, elhatározás, akaraterő
Ezek okozzák a legnagyobb különbséget azok között, akik a minimumot képesek teljesíteni, és azok között, akik a legjobb eredményeket produkálják a felsőoktatásban.
Ezek erőssége az, ami a legtöbbet számít tanulási hatékonyságunk növelésében.
 
Belegondoltál már abba, hogy vajon miért okoz szinte mindenkinek nagy gondot a középiskola után a felsőoktatásba belerázódni?  
 
Igen, igazad van, hirtelen megnőnek a követelmények, új környezetbe kerül az ember, sokszor távolra az otthonától, új emberek, új körülmények közé.
 
Olyan helyzetbe kerülünk, amikor hirtelen csak magunkra számíthatunk, hirtelen minden felelősség, minden teendő a nyakunkba szakad. Ilyenkor könnyen meginoghat a motivációnk, elhatározásunk, akaraterőnk.
 
Miért?
 
MERT! A középiskolában folyamatos támogatást kaptunk eddig napról-napra. A tanárok, mint külső motivátorok helyettünk célokat tűztek ki a tanulással kapcsolatban, beosztották a tananyagot, ütemezték a tempót, megszabták a napi tanulnivaló mennyiségét. Folyamatosan ellenőriztek bennünket, megkövetelték a napról-napra tanulást házi feladatot adtak, röpdolgozatokat, dolgozatokat írattak. Szintén folyamatosan értékelték tudásunkat, kaptunk visszajelzést haladásunkról.
 
A felsőoktatásba kerülve azonban ezek a segítségek megszűnnek.   Hirtelen a tanulás egész folyamatáért felelősek leszünk. 
 
A felsőoktatásban a tanárok nem segítenek többé célokat kitűzni,  napról napra pontosan meghatározni, kiszabni a feladatokat. Félév elején ismertetik a tantárgyi követelményeket (a tantárgyi útmutatóban ezt le is írják). Nem ellenőriznek, nem tesztelnek hogyan végzed el a feladatokat, hogyan haladsz a kijelölt olvasmányokkal, házi dolgozatok elkészítésével, vagy egyéb tennivalókkal. A legtöbb tárgyból tudásodat csak a félév végén, a vizsgákon értékelik. 
 
A felsőoktatásban önmagad által szabályozott a tanulásod. 
 
Sokunk számára ez hatalmas, sőt megoldhatatlannak látszó feladat.
 
Tapasztalatlanok vagyunk. Olyan képességekre, ismeretekre van szükség, mellyel nem rendelkezünk. Mintha még csak a kartempót tudnánk a mellúszásból, és kénytelenek lennénk az életünkért úszni egy sebes folyóban árral szemben.
 
Nehéz feladat!  DE NEM LEHETETLEN!
 
A legfontosabb az, hogy minél gyorsabban képes légy megtenni a szükséges dolgokat, méghozzá a lehető leghatékonyabban.
 
Ne kelljen felesleges köröket futni, nehogy elveszítsd a célt, belefáradj, mielőtt még hozzákezdenél a megvalósításhoz.
 
Mit kell tenned?
 
1.Tudnod kell a módját, hogyan alakíthatod ki, és tarthatod fenn folyamatosan azt a  FONTOS hajtóerőt, motivációt, mely képes  újra-, és újra erőt adni a feladatokhoz, az álmodhoz vezető úton.  
Ez persze még mindig nem oldja meg a problémádat, igaz?
 
2. Szükséged van egy jó tervre, mellyel   -mint egy híd az elképzelés és a megvalósítás között-  átalakítod a kívánságodat elgondolásból cselekedetekké, és e cselekedetekkel azután beteljesíted az akaratodat.
 
A jó terv semmi más, mint kívánságod könnyű, kicsi, csábító lépésekre bontva, melyek szinte könyörögnek, hogy száguldj végig rajtuk egymás után, és így mire feleszmélnél, már teljesült is az egész kívánságod. Egy jó terv megnyugtatja a lelked, és hatalmas energiákat szabadít fel benned. Elűzi a zavarodottságot, a bizonytalanságot és a kételyt, hogy te teljesen a feladatodra koncentrálhass.
 
Egy jó terv segít legyőzni a halogatást, az időpazarlást. Egy jó tervvel megszűnik „jaj, mit kell tennem”  bizonytalansága.
 
Ebben a csomagban gyors, és hatékony segítséget, útmutatót, használati utasítást kapsz ahhoz, hogyan tudd önállóan átszervezni az életedet úgy, hogy töretlnül légy képes haladni célod felé a sikeres megvalósításig.

 

1.RÉSZ:Motivációd kialakításának, fenntartásának eszközei, célkitűzés

 
Tananyaghoz a hozzáférést emailben kapod:
Letölthető:
Összefoglaló pdf, 
Írásos letölthető gyakorlatok
Bármikor megnézheted (titkosított oldalon)
videók (össz: 2,5 óra)
 
2.RÉSZ. lecke: Tervezés
Hosszú-, közép-, rövid távú tervezés, napi időbeosztás, önmenedzselés
 

Tananyaghoz hozzáférést emailben kapod:
Letölthető:
Összefoglaló pdf,  
Letölthető táblázat 
Bármikor megnézheted (titkosított oldalon):
videók (összesen 2 óra)
 
A csomag ára:
2017. január 15-ig 20% kedvezménnyel
9.900 Ft  7920 Ft
 

 

D E L F I N   T A N U L Á S   Alapítva:1990
 
   
skype: nagymargo1
+36/30 638 2773 
6900 Makó, Jókai utca 19.
 
LindaDesign & Nagy Margó
 
Blog cimkék
Itt találkozhattál velünk: